Faktor risiko gangguan rangka-otot

Faktor risiko gangguan rangka-otot utama:

  • Postur janggal
  • Pergerakan berulang-ulang
  • Kerahan tenaga tinggi

Postur janggal

Situasi bekerja memerlukan postur dan pergerakan aktif berupaya menyebabkan gangguan rangka-otot khususnya bahagian pinggang, bahu, lengan dan kaki. Kenapa empat anggota badan tersebut? kerana bahagian tersebut merupakan anggota badan yang paling dominan ketika aktiviti kendalian manual. Postur janggal termasuklah membongkok, memulas pinggang, tangan diangkat melepasi paras bahu dan posisi pergelangan tangan tidak neutral.

Pergerakan berulang-ulang

Pergerakan berulang-ulang menyebabkan kelesuan serat otot (muscles fiber). Kelesuan tersebut boleh menyebabkan kecederaan sama ada secara langsung melalui kerosakan otot atau secara tidak langsung melalui ketidakseimbangan otot ketika bekerja ketika pergerakan kerap. Biasanya faktor pergerakan berulang-ulang berkait rapat dengan postur janggal; cthnya, memulas pinggang. Aktiviti melibatkan pergerakan berulang-ulang walaupun ringan menyebabkan kelesuan otot terkumpul setempat (accumulated local muscle fatigue). Oleh itu, menganggarkan kelesuan otot terkumpul akibat beban kerja berulang adalah perkara yang perlu diberi perhatian untuk mencegah pekerja mengalami kecederaan rangka-otot.

Kerahan tenaga tinggi

Kerahan tenaga tinggi digambarkan sebagai magnitud kekuatan dibandingkan dengan keupayaan maksimum bahagian badan tertentu mengerah tenaga. Contohnya untuk menolak objek 80 kg memerlukan kerahan tenaga sebanding dengannya. Beban 80 kg adalah beban luaran (external load) manakala kerahan tenaga yang hendak menolak beban tersebut adalah beban dalaman (internal load). Corak pergerakan tidak selamat menyebabkan beban dalaman yang tinggi pada bahagian otot dan sendi tertentu berupaya menyebabkan kecederaan misalnya tekanan pada struktur tulang belakang. Aktiviti mengangkat, menolak dan menarik beban memberi tekanan mekanikal kepada bahu dan belakang khususnya.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s