Open Day Universiti Selangor

openday unisel

Pada 20 hingga 22 Mei 2017 telah berlangsung hari terbuka Universiti Selangor di kampus Shah Alam. Hari terbuka ini julung-julung kalinya diadakan melibatkan kerjasama pelbagai pihak. Pelbagai program menarik dan bermanfaat tersedia kepada pengunjung merangkumi pameran fakulti-fakulti, demonstrasi rekacipta, saringan kesihatan percuma dan aktiviti melibatkan pengunjung dewasa dan kanak-kanak.

Program Keselamatan dan kesihatan pekerjaan (OSH Unisel) terlibat sama dalam menjayakan hari terbuka ini. Terdapat pameran berkaitan dengan keselamatan industri, ujian kesihatan dan penerangan berkaitan skop OSH di Unisel. Alhamdulillah ramai yang berkunjung ke booth OSH Unisel. Booth OSH Unisel menyediakan khidmat ujian Phalen untuk mengenalpasti gejala carpal tunnel (penyakit rangka-otot melibatkan pergelangan tangan), kuiz berkaitan keselamatan dan kesihatan pekerjaan dan demo rawatan awal mangsa pengsan.

Gejala carpal tunnel sering berlaku di kalangan individu yang kerap menggunakan tangan secara melampau seperti menaip dan pergerakan tangan berulang-ulang memberi kesan terhadap saraf median tangan. Saraf median tersepit akibat selaput yang menebal atau pengumpulan cecair di kawasan tersebut. Individu yang menghidapi penyakit carpal tunnel menunjukkan tanda-tanda seperti rasa kebas, kesemutan (tingling) dan tangan tidak berupa menggenggam. Ujian Phalen bukan untuk diagnosis penyakit rangka-otot pergelangan tangan tetapi lebih kepada untuk melihat tanda-tanda sekiranya individu menghidapi penyakit ini. Ujian terperinci perlu dibuat untuk  memastikan ia positif.

Manakala demo rawatan awal mangsa pengsan melibatkan patung (dummy)  yang diletakkan berbaring di depan booth. Ia merupakan daya penarik kepada pengunjung melihat susuk tubuh terbaring. Ada yang bertanyakan sebab dan tidak kurang pengunjung yang bergambar dengan patung. Saya berkesempatan menunjukkan cara mengurus mangsa yang pengsan akibat kemalangan. Pengunjung begitu perihatin mendengar penerangan dan demo yang saya lakukan.

Secara ringkas, hari terbuka Unisel memberi manfaat kepada pengunjung mengenai aspek keselamatan dan kesihatan pekerjaan khususnya melibatkan penyakit carpal tunnel dan lain-lain aspek kesihatan pekerjaan.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s