Kesedaran situasi ketika memandu

Pada 24 Disember 2016 yang lalu kita dikejutkan dengan berita kemalangan maut sebuah bas yang mengorbankan 14 nyawa dan mencederakan 16 orang. Salam takziah diucapkan kepada semua waris mangsa. Pelbagai spekulasi dilontar mengenai sebab kemalangan berlaku. Rata-rata mengatakan pemanduan laju adalah puncanya. Ada juga pendapat mengatakan pemandu bekerja lebih masa dan tiada ruang untuk berehat. Siasatan masih berjalan dan tidak molek kiranya kita berspekulasi, lebih-lebih lagi melibatkan mangsa. Ini boleh mengguris perasaan mangsa-mangsa yang terlibat khususnya keluarga arwah pemandu.

Walaubagaimanapun, saya tertarik untuk mengupas mengenai pendapat yang mengaitkan situasi pemandu bekerja lebih masa dan tiada masa untuk berehat. Kupasan meliputi aspek daya tumpuan individu.

Kesedaran situasi (situational awareness) adalah keadaan di mana keupayaan untuk mengenal pasti, memproses, dan memahami elemen-elemen kritikal maklumat tentang apa yang berlaku. Mudahkata, mengetahui apa yang sedang berlaku di sekeliling.

Kesedaran situasi ketika pemanduan; banyak faktor kita boleh dikaitkan. Gangguan seperti menaip mesej, bercakap dengan telefon bimbit, makan dan minum dll. Gangguan seperti yang disebutkan adalah gangguan fizikal. Namun satu perkara yang sering terlepas pandang adalah kesedaran situasi juga tertumpu kepada kelesuan mental (mental fatigue).

Keadaan ini berbahaya terutama ketika memandu. Secara fisiologi apabila otak dalam keadaan lesu, ia memberi kesan kepada prestasi mental. Banyak kajian mendapati otak yang penat tidak dapat berfungsi dengan baik. Individu sedang kelesuan mental terganggu keupayaan berfikir (daya tumpuan) serta tindakbalas motor menjadi lembab. Kelesuan mental memperlahankan tindakbalas dari 200 milisaat ke 750 milisaat [1] [2]. Dari sudut keselamatan, sekelip mata kesilapan boleh menyebabkan malapetaka yang besar khususnya dalam operasi kritikal selamat (critical safety). Kritikal selamat tidak ditakrifkan secara konkrit dalam mana-mana perundangan. Tetapi, dalam konteks kupasan ini, kritikal selamat boleh dijelaskan sebagai sebarang aktiviti yang, jika berlaku boleh mendatangkan risiko terhadap orang lain seperti kecederaan dan maut.

Ringkasnya, kesedaran situasi tidak semata-mata berkait rapat dengan gangguan fizikal. Tetapi aspek mental perlu diberi perhatian. Dalam konteks perbincangan, keadaan ini berkait rapat antara gejala kelesuan mental dengan kesedaran situasi. Mental lesu menyebabkan fisiologi mental dan motor terganggu yang meningkatkan kebarangkalian kesilapan individu seterusnya menyebabkan kemalangan.

APA YANG BOLEH KITA LAKUKAN UNTUK MENDEPANI ISU INI?

PERTAMA, jadual perjalanan dan syif yang tersusun. Merangkumi aspek pemandu. Seorang pemandu tidak boleh memandu secara berterusan untuk dua trip berturut-turut untuk perjalanan jarak jauh.

KEDUA, perketatkan undang-undang dua orang pemandu untuk satu-satu trip.

KETIGA, perketatkan undang-undang pemanduan tidak melebihi had kelajuan. Pemasangan kotak hitam dilaksana secara menyeluruh (Seperti kenyataan Menteri pengangkutan pada tahun 1998).

Cadangan-cadangan di atas merupakan lontaran idea secara umum. Penelitian yang jitu perlu mengambil kira banyak faktor oleh pihak-pihak yang berkenaan.

#situationalawareness #humanfactors #kesedaransituasi #faktormanusia #kelesuan #fatigue

Rujukan

[1] Caldwell JA, Caldwell JL, Brown DL, Smith JK. The effects of 37 hours of continuous wakefulness on the physiological arousal, cognitive performance, self-reported mood, and simulator flight performance of F-117A pilots. Mil Psychol 2004;16:163-181.

[2] Jones DG, Endsley MR. Use of real-time probes for measuring situation awareness. Int J Aviat Psychol 2004;14:343-367.

petikan-skrin-2016-12-27-pada-09-34-10

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s