Tandas mesra golongan kurang upaya

Dalam masyarakat terdapat golongan terpencil, iaitu golongan kurang upaya termasuk orang tua dan sakit. Mereka mempunyai kekangan sama ada dari segi fizikal atau mental.

Berbicara soal kehidupan mereka sehari-hari, hak golongan ini perlu diberi perhatian. Antara yang paling utama adalah tandas. Setiap manusia secara biologi perlu melakukan proses perkumuhan bagi mengekalkan aturan (fisiologi) semulajadi tubuh dan kesihatan. Oleh itu, manusia menggunakan tandas bagi tujuan ini. Namun, bagi golongan kurang upaya, ia menjadi cabaran besar kepada mereka. Kekangan fizikal dan mental menyebabkan tandas menjadi suatu tempat yang sangat berbahaya. Kecederaan yang serius boleh berlaku kalau kena dengan gayanya.

Tandas mesra golongan kurang upaya adalah langkah bagi menangani isu ini. Walaubagaimanapun, setiap kelainan upaya individu adalah identikal. Agak mustahil untuk merekabentuk sebuah tandas yang betul-betul menepati kehendak seseorang individu tersebut. Jika di rumah ia munasabah, tetapi jika di tempat awam ia perlu difikir berulang kali.

Maka langkah terbaik adalah merekabentuk tandas golongan kurang upaya sejagat. Yang mana tandas ini boleh digunakan oleh sebilangan besar golongan kurang upaya. Antara yg biasa dan wajib ada seperti palang pautan berketinggian wajar untuk individu bekerusi roda. Palang pautan ketika mandi berdiri, palang pautan untuk bangun daripada duduk di mangkuk tandas, pili yang bersesuaian, lantai yang tidak licin dan berbendul. Bendul menyukarkan golongan bekerusi roda untuk bergerak. Keluasan pintu yang memadai.

Akhirkata, hak-hak golongan kurang upaya perlu diberi perhatian supaya golongan ini tidak tersisih oleh masyarakat sekaligus mengurangkan kemalangan di tandas bagi golongan tersebut.

tandas 2

tandas

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s